50.000 Vierdaagse kruizen volledig met de hand gemaakt.

Na een afwezigheid van 2 jaar is de Nijmeegse Vierdaagse weer gelopen. 50.000 wandelaars hebben in verschillende afstanden de tocht volbracht. De intocht op de Via Gladiola is iedere editie weer een feestje. Duizenden enthousiaste toeschouwers halen de wandelaars feestelijk binnen en geven ze bloemen en andere cadeaus.  

 Aan het einde van de Via Gladiola ligt het mooiste cadeau te wachten: Het Vierdaagse kruisje. Een prachtige medaille gemaakt door Van Veluw uit Zeist. En niet zomaar even gemaakt of ingekocht. Alle Vierdaagse kruizen worden door de professionals van Van Veluw volledig met de hand gemaakt in verschillende productiestadia. Het lopen van de Nijmeegse Vierdaagse is zonder enige twijfel een prestatie. Hetzelfde geldt voor het op tijd leveren van 50.000 met de handgemaakte Vierdaagse kruizen. 

 RN7 is de streekomroep voor Nijmegen en omstreken. RN7 doet 4 dagen verslag op radio en televisie van het grootste wandelevenement van Nederland, de Nijmeegse Vierdaagse. Daan, verslaggever van RN7 was te gast bij Van Veluw om zelf te zien hoe het productieproces van de Vierdaagse kruizen verloopt.  

 ‘Echt alle kruizen worden met de hand gemaakt’ verteld Wouter van Veluw aan Daan in de showroom van Van Veluw. Daan is onder de indruk van wat hij allemaal ziet. ‘Zolang het van metaal is en niet te gek groot, dan kunnen wij het maken’ lacht Wouter en hij neemt Daan mee langs het productieproces van de Vierdaagse kruizen. 

 Van het (met grote kracht) persen van de kruizen, tot het uitkappen (uitsnijden), het inkleuren en inbranden met verschillende kleuren emaille, het galvaniseren en het aanbrengen van het lint en de verpakkingsdoosjes. Het gebeurt allemaal in de productie van Van Veluw in Zeist. 

 RN7 heeft het hele productieproces op een mooie manier in beeld gebracht. ‘Ik ben ontzettend onder de indruk van het proces om de Vierdaagse kruizen te maken’ geeft Daan van RN7 aan. ‘De hoeveelheid werk die erin gaat zitten is ongelofelijk’. Daan probeert nog even of hij een kruis kan kopen bij Wouter. Lachend geeft Wouter aan dat dat echt niet kan. ‘Voor het Vierdaagse kruis moet je echt eerst zelf een topprestatie leveren’. 

Wil je de hele reportage van RN7 over het productieproces van het Vierdaagse kruisje bekijken, ga dan naar onze LinkedIn-pagina