Foto: Van Veluw Beheer BV

Ajax wint TOTO KNVB Beker

Ajax heeft op zondag 5 mei ten koste van Willem II de TOTO KNVB Beker gewonnen. In de finale in De Kuip wisten de Amsterdammers de wedstrijd met 4 – 0 te winnen.

Ajax heeft een aantal jaar moeten wachten op het winnen van de beker, want de laatste keer dat de Amsterdamse voetbalclub aan het langste eind trok was in 2010.

De bekerwinnaar mag volgend seizoen deelnemen aan de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal. Dat is de traditionele seizoensopening waarin de bekerwinnaar het opneemt tegen de regerend landskampioen. De beker heette overigens tot 1946 de Holdertbeker. Pas in dat jaar veranderde de naam in de KNVB Beker en werd ook voor het eerst zilver gebruikt in de productie ervan.

Productie van een prachtige beker

Sinds het seizoen 2017/2018 is de officiële naam van het bekertoernooi de TOTO KNVB Beker, waar TOTO verwijst naar de sponsor, de Nederlandse Loterij. De beker, die als bijnaam ‘de dennenappel’ heeft, wordt vervaardigd door W. van Veluw BV.

De beker wordt nagegoten in een metalen legering via een bestaande mal. Vervolgens wordt het oppervlak volledig geborsteld en bewerkt zodat de meeste gietgallen verdwenen zijn. Dan wordt de beker voorzien van een dikke laag zilver en nagepolijst voor een mooie glans, waarna de beker op zijn voetstuk geplaatst wordt. Vervolgens komt er op de voet nog een graveerplaat. Dit resulteert in een prachtige beker voor de bekerwinnaar!

Meer informatie over de KNVB beker: https://www.totoknvbbeker.nl/over-de-beker