Foto: Stichting TRISkontakten

Erepenningen voor vrijwilligers Stichting Triskontakten

De Stichting Triskontakten heeft in januari van dit jaar de eerste erepenningen uitgereikt aan vrijwilligers die zich al jarenlang inzetten voor de stichting. Het was voor W. van Veluw BV een eer om deze erepenningen te ontwerpen en te produceren.

TRIS is de afkorting van Troepenmacht in Suriname, het Nederlandse koloniale leger in Suriname. De daar gelegerde soldaten hebben jarenlang de grenzen van het Nederlands Koninkrijk moeten beschermen. Er is welwiswaar in die periode geen oorlog geweest, maar de militairen hebben daar wel spannende tijden meegemaakt en zelfs kameraden verloren.

TRIS Boek

Vorig jaar zijn de militairen geëerd die tijdens hun dienstperiode bij de troepenmacht het leven lieten. Dit gebeurde in de vorm van een boek, getiteld Alles gaat voorbij, behalve het verleden. De omgekomen soldaten hebben door dit boek een gezicht gekregen en worden met respect en dankbaarheid geportretteerd.

Erepenningen

Als gezegd zijn dit jaar de vrijwilligers van de Stichting Triskontakten in het zonnetje gezet. Dit gebeurde op de nieuwjaarsreceptie van de stichting. De ontvangers werden daar volledig verrast en lieten hun penningen vol trots aan het massaal aanwezige publiek zien.

Het proces

W. van Veluw BV is vanaf het begin bij de totstandkoming van de penningen betrokken geweest. De ontwerpfase leverde uiteindelijk twee ontwerpen op, voor elke kant van de penning één. De randen zijn handmatig bijgewerkt en de namen van de ontvangers zijn in de penningen gegraveerd. Uiteraard zijn ze ook even ‘in bad gegaan’. De meeste penningen gingen in het ‘zilverbad’ en sommige exemplaren deden een plons in het ‘goudbad’. Om het af te maken is er een certificaat ontworpen die is bijgevoegd in een fraai etui met penningstandaard.

Link voor meer info: https://www.triskontakten.nl