W. van Veluw B.V. slaat eerste slag medailles voor de Fietselfstedentocht

Een begrip in Nederland en ver daarbuiten, de Elfstedentocht. Wat ervoor nodig is: een strenge winter en een dikke laag ijs. Dat geldt gelukkig niet voor diezelfde Elfstedentocht in de zomer: De fietselfstedentocht: It giet oan op de fiets!

De Fietselfstedentocht wordt sinds 1912 georganiseerd. Prestatie, cultuur, folklore en traditie zijn de eigen items van deze 235 km lange toertocht langs de elf Friese steden. De tocht zelf is al een prestatie omdat er sprake is van een 235 km lange fietstocht op één dag.

Traditiegetrouw wordt de Fietselfstedentocht op Pinkstermaandag gereden. In 2023 is dat op 29 mei. Alweer voor de 86e keer wordt de fietstocht der fietstochten gereden. Al decennia worden de medailles voor deze mooie fietstocht geproduceerd door W. van Veluw B.V. uit Zeist. Voor het eerst in de historie van de tocht waren de rayonhoofden en vertegenwoordigers van de organisatie te gast in Zeist voor de ‘eerste slag’ van de felbegeerde medailles.

Eerste slag medailles Fietselfstedentocht

De term ‘eerste slag’ voor de Fietselfstedentocht is in dit geval letterlijk te nemen. Alle voorbereidingen voor de productie van de medailles zijn door het team van specialisten van W. van Veluw B.V. gedaan. Er zijn, na het ontwerpproces, sjablonen en stempels gemaakt van de medailles. Op de perserij worden vervolgens de medailles letterlijk en met grote druk ‘geslagen’. Het begin van de productie van de medailles. Uiteraard door de mensen van de Fietselfstedentocht zelf.

Heel veel handwerk

Natuurlijk wordt er bij W. van Veluw B.V. veel met machines gewerkt. Maar daarnaast vindt er ook heel veel handwerk plaats. De organisatie van de Fietselfstedentocht was betrokken bij het complete proces dat

hoort bij de ‘eerste slag’. Op de ontwerpafdeling worden de stempels gemaakt die nodig zijn voor het persen van de medailles. Na het persen van de medailles worden deze met de hand uitgesneden (uitgekapt) en wordt er nog een gaatje bovenin de medaille geprikt.

Vervolgens worden demedailles in grote “trommels” ontbraamt en gepolijst. Daarna worden de medailles op de galvano één voor één aan koperdraad geregen om deze op de galvano te voorzien van een echt zilverlaagje (verzilveren) en te oxideren (versneld verouderen).

Het handenarbeid wordt voortgezet door de medailles met een naaldje stuk voor stuk in te lakken. Als laatste onderdeel worden de medailles voorzien van een blanke laklaag en van een “Fries” lintje, waarna de Fietselfstedentocht medailles klaar zijn om te verzenden

Onder de indruk

“We zijn onder de indruk van het gehele productieproces” zo geven de heren van de organisatie aan. “Bijzonder interessant om te zien hoeveel handelingen er plaatsvinden voordat onze medaille klaar is om aan de deelnemers uit te reiken. We zijn blij dat we deze eerste slag hebben mogen doen”.

Het volledige productieproces van de Fietselfstedentocht medaille door de specialisten van W. van Veluw B.V. in beeld: